Het is vandaag precies een maand geleden dat we vanwege het coronavirus besloten onze eerste trainingen af te gelasten. Toen nog in de hoop dat dit incidenteel was, maar inmiddels weten we beter. Het virus heeft ervoor gezorgd dat de gehele rugbycompetitie per direct is afgelopen. Binnen de rugbysport is de sportieve teleurstelling even zwaar als de sociale. We moeten elkaars aanwezigheid missen in ons clubgebouw. Een groot gemis, maar het is helaas even niet anders. De gezondheid staat nu even extra voorop.

Hoewel ons rugbyveld in ieder geval tot 28 april 2020 leeg zal blijven, komt Rugby Club Waterland gelukkig niet helemaal tot stilstand. We willen daarom graag een aantal zaken met jullie delen.

Seizoen 2019/2020
Zoals al vermeld, is de competitie per direct afgelopen. Dit heeft, behalve dat er niet meer gespeeld kan worden, voor onze teams geen gevolgen voor het komende seizoen. Ons eerste herenteam was door het terugtrekken uit de competitie al aangewezen op rugbyen in de Eerste klasse en het eerste damesteam blijft met een derde plaats in de Ereklasse ook volgend seizoen actief op het hoogste niveau. De andere teams van RC Waterland stonden eveneens op ‘veilige’ plekken op de ranglijsten en zullen ook in 2020/2021 uitkomen in dezelfde klassen.

Blijft er dan helemaal niets over van dit rugbyseizoen? Dat is nog even de vraag. Vooralsnog zullen er door de vanuit de overheid opgelegde regels in ieder geval tot 28 april 2020 geen verenigingsactiviteiten plaatsvinden. Het lijkt aannemelijk dat ook daarna niet direct de situatie terugkeert zoals deze voor de crisis nog zo gewoon was. Als club houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen we, als de gezondheid en de regels dat weer toelaten, zo veel mogelijk doen om ‘rugby-actief’ te blijven, door ook tijdens de zomervakantie activiteiten te organiseren. Ook koesteren we de stille hoop dat we het seizoen alsnog kunnen afsluiten tijdens het jaarlijkse Ameland Beachtoernooi op 12, 13 en 14 juni. Maar, dat moeten we blijven benadrukken, alleen als dat een goede gezondheid niet in de weg staat.

De afgelopen periode hebben onze webmasters ons al op alternatief rugbyvermaak getrakteerd door middel van een quiz op de website waar niet alleen onze eigen leden, maar rugbyers uit heel Nederland fanatiek aan meespelen. Ook is er in samenwerking met MTP Sports een trainingsprogramma opgesteld om fit te blijven (meer info op onze website) en verder onderzoeken we nu de mogelijkheden om via een online gamecompetitie van eSports Centre H20 meer rugby-alternatieven te bieden.

Seizoen 2020/2021
Op het veld is rugby dan wel tot stilstand gekomen, op organisatorisch vlak is dat niet het geval. Vorige week is via een videoverbinding het bestuur ook ‘bijeengekomen’ om de huidige situatie te bespreken en om vooruit te kijken naar komend seizoen. De Technische Commissie is ook al druk bezig om samen met de Jeugdcommissie alle jeugdteams volgend jaar te voorzien van goede trainers en teammanagers. Ook bij de Senioren wordt gekeken met welke trainers we het nieuwe seizoen in zullen gaan. De inzet is dan ook om bij de heren in de Eerste Klasse en de dames in de Ereklasse zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Nieuwbouw
Wie onlangs nog in de buurt geweest is van onze clubaccommodatie, heeft gezien dat de nieuwbouw niet tot stilstand is gekomen. De contouren van ons nieuwe clubhuis zijn al duidelijk zichtbaar. We houden nog een slag om de arm, maar vooralsnog ziet het ernaar uit dat de bouw geen vertraging zal oplopen door de coronacrisis. De bedoeling is dat het gebouw half juli opgeleverd zal worden. Daarna zal er uiteraard door onszelf nog flink doorgewerkt moeten worden om het gebouw af te hebben voor de start van het nieuwe seizoen. Vooralsnog hopen wij eind augustus het clubgebouw feestelijk te openen, maar natuurlijk alleen als corona een samenkomst van al onze leden en andere genodigden niet meer in de weg staat.

Financieel
De coronacrisis heeft helaas ook een effect op de financiën van Rugby Club Waterland. Daarbij gaat het niet alleen om de barinkomsten die we op de korte termijn mislopen: ook veel bedrijven zijn financieel getroffen door deze crisis, waaronder onze sponsoren. Aan onze leden willen we daarom vragen om aankopen zo veel mogelijk bij onze sponsoren te doen. Als club zijn we immers afhankelijk van deze bedrijven die ons een warm hart toedragen. Uiteraard hopen we dan ook dat onze sponsoren ons in deze lastige tijd toch trouw blijven.

Dat hopen wij natuurlijk ook van onze leden. We hebben al een aantal vragen gekregen of het laatste deel van de contributie geïnd zal worden. We moeten besluiten dat eind mei het resterende bedrag alsnog afgeschreven zal worden. Bij een vereniging moeten niet alleen de taken gezamenlijk ingevuld worden, maar ook de lasten samen worden gedragen. De contributie is bovendien een belangrijk onderdeel van ons financiële huishoudboekje. Het vierde deel van de contributie is dan ook echt nodig om onze doorlopende kosten te kunnen dekken.

Heb je als lid door deze coronacrisis problemen om de vierde termijn van de contributie te voldoen? Neem dan contact op met onze interim-penningmeester Ton Termeulen via penningmeester@rugbyclubwaterland.nl. Samen zullen we dan naar een geschikte oplossing zoeken.

Tot slot
Ons complex zal dus in ieder geval tot 28 april gesloten blijven. Het veld dat wij huren is eigendom van de gemeente Purmerend. Handhaving vanuit de gemeente zal er daarom ook op toezien dat er in die periode geen personen op het veld komen. Ze hebben daarbij aangegeven ook boetes uit te delen als dat wel gebeurt. Wees jezelf daarvan bewust.

Hou je, zoals je als rugbyer (van jong tot oud) gewend bent, aan de regels om jezelf en iedereen in je omgeving gezond te houden. Volg de regels op en luister goed naar de referees die deze regels handhaven, in dit geval dus de overheid, handhavers, politie en zorgmedewerkers. We hopen jullie daarna snel weer, in goede gezondheid, te kunnen zien op onze rugbyclub. Tot dan!

Bestuur Rugby Club Waterland