Onder het toeziend oog van honderden enthousiaste supporters vond afgelopen zaterdag een internationale rugbywedstrijd plaats op het veld van Rugby Club Waterland in Purmerend. De confrontatie tussen de rugby league teams van Nederland en Wales was cruciaal voor de kwalificatie van Nederland voor het WK 2026 in Australië.

Daan van Rossum, voorzitter van de Nederlandse Rugby League Bond, benadrukte het belang van de wedstrijd: “We hebben een paar weken geleden nipt verloren van Ierland, dus deze wedstrijd is echt erop of eronder voor de meiden.”

Rugby kent verschillende varianten. De meest bekende is Rugby Union met vijftien spelers per team. Rugby League, de variant van deze wedstrijd, speelt met dertien tegen dertien en kent maximaal zes tackles om te scoren. Dit verschil geeft een heel andere dynamiek aan het spel.

Wales liet vanaf het begin zien waarom zij als favoriet werden beschouwd, met krachtige voorwaartsen en snelle backs die perfect samenwerkten. Nederland vocht dapper terug, met de enige try gescoord door de Purmerendse Sylvie Moelee, maar kon niet voorkomen dat Wales het ene na het andere punt scoorde. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 6-48 overwinning voor Wales.

Rugby League World Cup 2026 Qualifier: Nederland – Wales (© Maarten Rabelink)