Het zal je maar gebeuren. Heel de week ben je aan het zaaien, om in het weekend te kunnen oogsten. Je perst de zweetdruppels uit je lijf, je moeder wast zich een slag in de rondte om de vlekken van het nieuwerwetse kunstgras uit je clubkleuren te wassen. Een week vol arbeid teniet gedaan door een herfstdag met regen. Het is vrijdagavond laat als we bericht krijgen dat de weergoden het veld van de Hawks onbespeelbaar hebben gemaakt. Als het oogsten niet doorgaat,
kun je nog wat extra zaaien. Dus verzamelen de meeste Mini’s in het Leeghwaterpark voor een extra park-training.

Get your Basics right…!
De 9 aanwezige leden van the Pride of Purmerend onderwerpen zich aan een alternatieve training. Op het knollenveld wordt geoefend met fundamentele motorische vaardigheden. Dat zijn de vaardigheden waarop je het huis van “een heel leven lang bewegen” kunt bouwen. Dit zijn ook de bewegingen die je een meerdere sporten tegenkomt. Herkennen we in Rugby immers niet onderdelen van: balanceren en vallen, stoeien en vechten, gaan en lopen, springen en landen, gooien vangen slaan en mikken, trappen schieten en mikken?

Toch zeker 6 van de 10 Basic Movement Skills(BMS). De complete ‘atleet’ beheerst naast deze ‘skills’ ook de 4 overige basisvaardigheden (rollen duikelen en draaien, klimmen en klauteren, zwaaien en slingeren, bewegen op/maken van muziek).

Varieer en leer…
We kennen het trainingsprincipe “sportspecifiek trainen” waarbij je specifiek die sport beoefent. Dit is je basis. Daar wordt je dan goed in, maar je ontwikkelt vooral de vaardigheden die alleen bij jouw sport horen. Als jij je vaardigheden volledig wilt beheersen en in iedere situatie wilt kunnen toepassen, zul je die vaardigheid als geheel moeten beheersen. Pas je standaard drills aan en je hebt een technische adaptieve training (TAT). Wel je vaardigheden, maar in een ander jasje.

Be bold, be Brave…!
Wie al een tijdje meedraait in een sport, herkent een ‘goede’ training, waarin veel
‘time-on-task’ in zit. Misschien voel je zelfs een beetje weerstand tegen de minuten die niet direct worden besteed aan Rugby. Ben je dan ‘moedig’ genoeg om ook eens gebruik te maken van andere sporten waarvoor je dezelfde vaardigheden moet beheersen?

Overspelen zoals bij korfbal, handbal, tennis, of verdorie zelfs v#@tbal. Gebruik maken van Donorsporten om beter te worden in je eigen sport?!

Going all the way…
Als we dan toch al zo gek doen met andere sporten dan kunnen we net zo goed die Basis Motorische vaardigheden die niet in het Rugby zitten er ook nog bij pakken. Schrijft hij nu werkelijk dat we ook moeten gaan dansen en muziek maken, of rollen draaien en duikelen? Hij is gek geworden! Tsja maar een complete(re) beweger maakt een betere Rugbyer. Dus door het toevoegen van deze Multisporten zijn de puzzelstukken voor een continuüm (ASM-continuüm) gelegd?!

Compleet worden…
De Mini’s hebben dit weekend niet gewoon een beetje gehuppeld in een park, specifiek getraind op de scrum, of gespeeld met tennisrackets en een korfbal. Volgens mij zijn zij zich aan het ontwikkelen tot een groep complete(re) atleten die daardoor wel eens betere Rugbyers zouden kunnen worden. In ieder geval leggen zij hun fundament voor levenslang goed bewegen.

Tussen de regels door mag je hier best het Athletic Skills Model herkennen(ASM). Dat is toch van die baan die wordt aangelegd? Yep, nou en of. Een compleet model dat je niet alleen bij de jeugd gebruikt. Een kapstok waaraan je het bewegen van mensen (dus ook Rugbyers) ophangt. Een denkwijze die zich met volle overtuiging diep moet kunnen wortelen in een vereniging, om volledig tot zijn recht te kunnen komen.

“Vandaag speel ik iedere bal goed, vraag de dingen die ik niet weet en word geholpen door mijn team. Vandaag zet ik mij in om er te zijn voor mijn maatje, ik buffel, ik zweet, ik zwicht en sta op. We vieren de successen en verwerken het verlies. Schouder aan schouder zetten wij ze aan de Waterkant.“

Power to the PoP, Sforza di Mini’s

 

“A team is not a group of people who work together. A team is a group of people who TRUST each other!”

Simon Sinek