De datum 1 juli betekent de officiële overgang van seizoen 2019/20 naar het seizoen 2020/21. Maar ook mijn afscheid uit het bestuur van Rugby Club Waterland. Een taak die ik in december 2016 trots heb overgenomen van Arjan Konijn. Een mooie maar soms natuurlijk ook lastige taak. Gelukkig zaten in mijn portefeuille een aantal commissies waarin ik zelf actief ben en was ik in vergaderingen het altijd roerend met mijzelf eens….

Maar aan het begin van het seizoen 2019/20 heb ik al aangegeven dat zodra mijn bestuurstermijn ik niet meer beschikbaar zou zijn voor een nieuwe periode. Tijd voor een fris gezicht. Ik wil me weer extra richten op de taken die ik naast het besturen deed, maar sta ook weer open voor nieuwe uitdagingen. Die zijn er genoeg…

Ik schrijf deze tekst zeker niet om gedag te zeggen, want ik blijf dus gewoon bij de club betrokken. Maar wel om extra aandacht te vragen voor een probleem waar Rugby Club Waterland mee kampt. Ik laat namelijk een vacature ‘Hoofd vereniging’ achter, er is nog geen opvolging. Het is helaas niet het enige ‘gat’ in het bestuur. We zoeken nog steeds één of twee opvolgers voor Ivo Tiekink als penningmeester. Duizendpoot Ton Termeulen heeft deze taken gelukkig nu al een tijd waargenomen. Anders was er sinds eind 2018 al geen rekening meer betaald… Onze voorzitter Robert Jonk zit ook al een jaar langer dan de bedoeling was op zijn plek. Al wil hij zijn grote doel, het nieuwe clubgebouw, eerst voltooien voordat hij zijn stokje overgeeft. Maar we hebben gezien hoe snel de nieuwbouw vordert.

Er is de laatste jaren hard aan de komst van het nieuwe clubgebouw gewerkt. Daar is bestuurlijk ook heel wat werk in gaan zitten, naast alle andere (sportieve) zaken die natuurlijk gewoon door bleven gaan. Het nieuwe clubgebouw zou een mooie start van een nieuwe periode voor de club moeten zijn. Natuurlijk zal het nieuwe uitdagingen met zich meebrengen maar vooral ook nieuwe kansen.

In tegenstelling tot het nieuwe clubgebouw is het niet de fundering die de vereniging overeind houdt, maar de vrijwilligers. Mijn laatste boodschap als bestuurder is ook heel cliché maar zo ontzettend belangrijk om ons hoofd boven water. Leden, of ouders van jeugdleden: Help je club waar dat mogelijk is. Dat kan van een vaste taak in het bestuur zijn, of een eenmalige actie zoals het organiseren van een evenement. Wacht niet tot je gevraagd wordt om een steentje bij te dragen, maar neem zelf initiatief. Het is bij een steeds groter wordende vereniging namelijk steeds lastiger om de juiste talenten zelf aan een vrijwilligerstaak te koppelen.

Vragen? Ik blijf voorlopig gewoon bereikbaar op mijn e-mailadres vereniging@rugbyclubwaterland.nl en ik beantwoord je vraag graag of stuur het door naar de juiste persoon of commissie in de club. Als daar tenminste geen vacature is…

Fijne zomer en tot in het nieuwe clubhuis!

Maarten Rabelink