Ken jij de JJ-salute…???
Twee in elkaar gedraaide wijsvingers, om een try of punt te vieren, staan voor Joining Jack. Het wordt gedaan door England fly-half Owen Farrell om Joining Jack onder de aandacht te brengen. Joining Jack is een initiatief in Engeland om meer bekendheid te creëren voor Duchenne spierdystrofie. Duchenne is een progressieve spierziekte die voornamelijk jongens treft. Al in de vroege ontwikkeling wordt duidelijk dat deze jongens minder spierkracht hebben. Desondanks ontwikkelen zij de meeste fundamentele bewegingsvaardigheden wel, waar zij al snel weer afscheid van moeten nemen. Rond het 10e levensjaar neemt de loopfunctie verder af en worden zij in meerdere mate afhankelijk van hun rolstoel. Uiteindelijk zal lopen helemaal niet meer gaan en brengen zij hun verdere leven zittend door in een elektrische rolstoel. Aangezien de aandoening progressief is, worden de problemen steeds groter. Vroeger werden deze jonge mannen niet ouder dan een jaar of 20, maar met de ontwikkelingen van de laatste jaren is de levensverwachting inmiddels opgerekt tot 35 jaar en steeds meer mannen bereiken de 40 jaar.

Owen Farrell toont zich, met zijn eigen rugbyclub Saracens uit Londen, maatschappelijk betrokken en brengt Duchenne bij het grote publiek onder de aandacht middels de JJ-salute na een gemaakt punt. Juist Rugbyers zullen begrijpen wat het belang is van gezonde spieren om te kunnen bewegen, spelen en leven. Vanuit dat besef kun je jezelf misschien een voorstelling maken hoe het is om die spierkracht langzaamaan te verliezen…

In Nederland kennen wij een organisatie genaamd Duchenne Parents Project, die zich inzet voor het bewustzijn rondom Duchenne. Zij brengen ouders bij elkaar en financieren veel lopende onderzoeken. Ze zijn betrokken bij evenementen zoals “De Duchenne 40”, een sponsortocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar Duchenne.

Op 26 juni neemt Luuk ter Weel (RCW Benjamins) deel aan deze MTB-tocht om in navolging van Owen Farrell, als rugbyer, zijn steentje bij te dragen aan het onderzoek naar Duchenne. Willen jullie hem sponsoren zodat hij zijn leeftijdsgenootjes met Duchenne kan helpen?

Hoe mooi zou het zijn, als RCW in Nederland de JJ-Salute omarmt en zo de jongens en gezinnen met Duchenne een hart onder de riem steekt. Luuk sponsoren kan hier!