Het Nationaal Talenten Centrum voor Rugby is in 2014 van start gegaan om een talentenprogramma aan te kunnen bieden aan de top van het Nederlandse rugby, waarbij studie en trainen goed gecombineerd kunnen worden. Het NTC is bedoeld voor de talenten van de toekomst. Rugby Nederland heeft een sterk team aan coaches en trainers, die deze groep klaarstoomt om op het hoogste niveau te presteren.

Seizoen 2017-2018 was een fantastisch jaar voor het NTC. Meerdere NTC spelers hebben hun debuut in het Nederlands team mogen maken en/of spelen in het buitenland. Een prestatie welke mede mogelijk is door de vele jongen talenten in de Nederlandse Rugby sport. Volgend jaar hoopt het NTC programma wederom talentvolle jonge spelers te mogen verwelkomen in het topsport programma. Via deze weg willen Rugby Nederland jullie graag op de hoogte brengen van het programma, het aanmeldproces en de daarbij horende deadlines.

Het programma
Afgelopen zaterdag 17 en 24 november waren de resultaat van het NTC al duidelijk zichtbaar. Het NTC programma is in 2014 van start gegaan en tijdens de Team NL Heren XV wedstrijd tegen Polen en Zwitserland waren twaalf van de Heren XV spelers afkomstig vanuit het NTC programma. En niet alleen hier zijn de resultaten zichtbaar. Het NTC kan met trots vertellen dat meerdere voormalig NTC spelers doorstromen naar de top in de wereld. Spelers waaronder Kevin Krieger die nu in de jeugdopleiding speelt van de Franse Top 14 club Montpelier, Wolf van Dijk die nu uitkomt in Schotland voor Rugby Club Ayr en David Weersma die semiprofessioneel speelt in Frankrijk. Drie spelers die in het buitenland carrière maken. Maar ook in Nederland spelen jongens, afkomstig uit het NTC programma, die uiteindelijk doorstromen naar de senioren Oranje selectie waaronder Lucas de Waaij (RC the Bassets) en Tony Hoogenboom (Castricumse RC). Klik hier meer informatie te vinden over het NTC programma.

Hoe kunnen spelers zich aanmelden voor selectie?
Het NTC is bedoeld voor de talenten van de toekomst. Sinds de start van dit seizoen is het NTC, naast de jongens, ook met dames begonnen. Het NTC richt zich op spelers in de leeftijdscategorie van 16 tot 20 jaar oud. Om je in te kunnen schrijven zal eerst een motivatiebrief en rugby CV opgestuurd moeten worden naar topsport@rugby.nl. Deze dient uiterlijk 14 december binnen te zijn bij Rugby Nederland.

Daarna volgen de uitnodigingen voor het “selectiekamp”. Deze selectie trainingen vinden plaats op 18, 19 en 20 februari. Rugby Nederland verwacht dat de talenten alle drie de dagen aanwezig zijn. In maart horen zij dan of ze worden toegelaten. Het programma start voor de nieuwe groep dan in de maand augustus. Vanaf dat moment wordt er van de spelers verwacht dat de combinatie tussen het NTC en studie de hoogste prioriteit heeft. Vanaf eind mei/begin juni gaat het pre-season programma van start. Indien mogelijk kunnen zij dan al instromen, om zo sterk en fit te kunnen starten aan het seizoen 2019-2020. De voorkeur gaat hier uiteraard naar uit, echter begrijpt Rugby Nederland ook dat dit praktisch niet altijd mogelijk is voor spelers die midden in hun examens zitten of nog niet in de buurt van Amsterdam wonen.